Priprema slastica


Podjeli
Bosna i Hercegovina je zemlja poznata po svom bogatom kulinarskom naslijeđu i raznovrsnoj gastronomskoj ponudi. Od tufahija, baklava, bureka i sirnica, ima slastica što će zadovoljiti svako nepce.

Kada govorimo o bosanskim slasticama, moramo imati na umu da postoji veliki izbor različitih domaćih torti i kolača. Ako se želite upoznati sa slasticama na svom putovanju u Bosnu i Hercegovinu, svakako provjerite šta sve možete isprobati. 



Slastice od voća

Tufahija se pravi od oguljenih jabuka kuhanih u soku od limuna i slatkog sirupa agde. Nakon kuhanja, jabuke se pune mješavinom sjeckanih oraha, vanilin šećera i mlijeka. Prije posluživanja jabuke se preliju šlagom. Odličan je izbor kada želite zadovoljiti želju za slatkim uzimajući manje kalorija od većine drugih slastica. Baklava je višeslojna slastica punjena orasima, pistaćima, bademima ili čak čokoladom. Turskog je porijekla, a prije serviranja obično se natopi šerbetom i ukrasi kriškama limuna. Urmašica je još jedan popularni bosanskohercegovački desert koji potiče sa Bliskog istoka, a pravi se od tijesta koje se sastoji od mlijeka, šećera, brašna, jaja i ulja, koje se zatim valja u male cilindre. Svaka kuglica tijesta punjena je komadićima hurmi i oraha. Obično se prije prženja prave zanimljivi dezeni sa trakom na vrhu svake urmašice. Tradicionalno se poslužuje nakon namočenja u agdi i sa tankim kriškama limuna za ukrašavanje sa strane.

Slane slastice

Burek je slana slastica napravljena od slojeva filo tijesta i nadjeva. Filo tijesto se uvalja u spiralni oblik i peče dok ne postane hrskavo, stvarajući ljuskavo i aromatično pecivo. Burek se često jede kao doručak ili međuobrok, a može se naći u pekarama i na tržnicama širom Bosne i Hercegovine. Ako niste obožavatelji mesa, možete isprobati slične slastice, poput sirnice, zeljanice i krompiruše. Zeljanica i sirnica su slane bosanske pite koje se sastoje se od tanko razvaljanog filo tijesta koje se puni kombinacijom spanaća, svježeg kravljeg sira, vrhnja i jajaKrompiruša koristi krompir kao glavni sastojak, te se priprema od tankih listova filo tijesta i nadjeva od krumpira narezanog na kockice, začina i po želji rendanog luka.

Torte i kolači u poslastičarnici

Poslastičarnice su više od mjesta gdje se možete brzo počastiti; one su društvena središta, sastajališta za porodice i prijatelje i svjedočanstvo o bogatom kulturnom nasljeđu zemlje. Od tradicionalnog bureka, lisnatih pita punjenih sirom, mesom ili spanaćem, do delikatne tufahije i urmašice, svaka slastica nosi priču, vezu s prošlim generacijama. Ove su poslastičarnice živa tapiserija okusa, a svaki zalogaj predstavlja putovanje kroz vrijeme. Bilo da se radi o jutarnjoj kafi i piti ili slavljeničkoj torti, poslastičarnice Bosne i Hercegovine nude nenadmašiv okus slastica, osjećaj zajedništva i slatki podsjetnik na ljepotu tradicije.


Galerija


Obožavate slatko?

Svakako svratite do obližnje poslastičarnice gdje možete uživati u raznim slasticama!

Priprema slastica samo za vas

Pitajte stručnjake

Pitajte stručnjaka iz oblasti:
Jesi li čovjek ?